Mam takie zadanko:
W trapez o polu S i kątach wewnętrznych przy dłuzszej podstawie α i 3 α wpisano okrąg. Oblicz długość promienia tego okręgu.
Rozwiązałem i wyszło mi
\(\displaystyle{ r=sqrt{2P(sin\alpha cos^{2}\alpha)}}\)
Tylko nie mam do tego odpowiedzi ,więc jeżeli ktoś mógłby mi to potwierdzić albo zaprzeczyć to byłbym wdzięczny.
okrąg wpisany w trapez
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
okrąg wpisany w trapez
nie chce mi sie liczyc:
napisz swoje rozwiazanie lub - skoro da sie w niego wpisac okrag, to suma dlugosci ramion (powiedzmy x, y) jest rowna sumie dlugosci podstaw (powiedzmy a, b).
oczywistym jest, ze h=2r.
mamy:
h/x = sina
h/y = sin3a
Wyznaczasz x+y, przyrownujesz do a+b etc...
napisz swoje rozwiazanie lub - skoro da sie w niego wpisac okrag, to suma dlugosci ramion (powiedzmy x, y) jest rowna sumie dlugosci podstaw (powiedzmy a, b).
oczywistym jest, ze h=2r.
mamy:
h/x = sina
h/y = sin3a
Wyznaczasz x+y, przyrownujesz do a+b etc...