Mam takie 2 zadania:
1. Dane są wektory \(\displaystyle{ \vec{a} =[1,-1], \vec{b} =[2,1], \vec{c} =[-5,-7]}\).
Wyznacz takie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\), by \(\displaystyle{ k* \vec{a} + l* \vec{b} = \vec{c}}\)
2. Dane są punkty \(\displaystyle{ A(1,-1), B(4,-2), C(10,-9)}\). Wyznacz taki punkt \(\displaystyle{ D}\), by \(\displaystyle{ 2 \vec{AB} - 3 \vec{CD} = \vec{AC}}\).
Bardzo proszę o pomoc.
Współrzędne wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Współrzędne wektorów
1.
\(\displaystyle{ 1k+2l=-5}\) (drugie równanie dla Ciebie)
2. Wyznacz te wektory i zobacz, że :
\(\displaystyle{ 2\cdot[3; -1]-3\cdot[x-10; y+9]=[9; -8]}\)
\(\displaystyle{ 1k+2l=-5}\) (drugie równanie dla Ciebie)
2. Wyznacz te wektory i zobacz, że :
\(\displaystyle{ 2\cdot[3; -1]-3\cdot[x-10; y+9]=[9; -8]}\)