pole obrazu, obwod

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Agata00000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 19:14
Płeć: Kobieta

pole obrazu, obwod

Post autor: Agata00000 »

1.Trojkat ABC o bokach 6,4,8 przeksztalcono przez jednokladnosc o środku A i skali 3. Oblicz pole obrazu trojkata ABC w tym przeksztalceniu.

2.w trojkacie dana jest dlugosc |AB|=a oraz katy przylegle do tego boku alfa i 2 alfa. wyznacz obwod i pole tego trojkata

3. Dany jest czworokat ABCD wpisany w okrag. wyznacz dlugosc boku BC jesli wiadomo ze |AB|=4, |AD|=6, |DC|=3 |kat DAB|=120stopni
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole obrazu, obwod

Post autor: anna_ »

1.
Oblicz pole trójkąta ABC
Trójkąt będący jego obrazem będzie do niego podobny w skali 3:1, a stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.

2.
Oblicz trzeci kąt i skorzystaj z twierdzenia sinusów do obliczenia boków
Agata00000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 19:14
Płeć: Kobieta

pole obrazu, obwod

Post autor: Agata00000 »

a jak mam wyznaczyc ten kat w tym zad.2?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole obrazu, obwod

Post autor: anna_ »

A wiesz ile jest równa suma kątów w trójkącie?
Agata00000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 19:14
Płeć: Kobieta

pole obrazu, obwod

Post autor: Agata00000 »

no 180 stopni.
wiec to bedzie 180-3alfa? o to chodzi?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole obrazu, obwod

Post autor: anna_ »

tak, o to chodzi.
ODPOWIEDZ