dana jest funkcja y=f(x). Wykres funkcji g jest obrazem wykresu O(0,0) funkcji f w jednokładności J.
Wyznacz wzór funkcji g wiedząc, że O(0,0)oraz \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x-2}{x} ; s=-1}\)
Wyznacz wzór funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
Wyznacz wzór funkcji
\(\displaystyle{ A'=(x_{A'},y_{A'})=(k*(x_{A}-x_S)+x_S,k*(y_{A}-y_S)+y_S)}\)
\(\displaystyle{ x_{A'}=-x}\)
\(\displaystyle{ y_{A'}=-y}\)
wyliczamy x i y i wstawiamy do wzoru na f
i wychodzi \(\displaystyle{ g(x)= \frac{x+2}{x}}\)
\(\displaystyle{ x_{A'}=-x}\)
\(\displaystyle{ y_{A'}=-y}\)
wyliczamy x i y i wstawiamy do wzoru na f
i wychodzi \(\displaystyle{ g(x)= \frac{x+2}{x}}\)