wyznaczanie miar katow czworokata wpisanego w okrag

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
milen_ka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 24 mar 2008, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

wyznaczanie miar katow czworokata wpisanego w okrag

Post autor: milen_ka »

wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg, wiedząc, że
a) \(\displaystyle{ |\angle B| = \frac{1}{3}|\angle A|}\) i \(\displaystyle{ |\angle A|=2|\angle C|}\)
b) \(\displaystyle{ |\angle A| : |\angle B| : |\angle D| = 5 : 4 : 2}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

wyznaczanie miar katow czworokata wpisanego w okrag

Post autor: lukasz1804 »

Skorzystaj z twierdzenia o sumie miar kątów w czworokącie (wynosi ona \(\displaystyle{ 360^{o}}\)) oraz z twierdzenia o czworokącie wpisanym w okrąg (\(\displaystyle{ |\angle A|+|\angle C|=|\angle B|+|\angle D|}\)). Stąd wynika łatwo, że \(\displaystyle{ |\angle A|+|\angle C|=|\angle B|+|\angle D|=180^{o}}\).
ODPOWIEDZ