Witam !
Mam daną prostą l: y=ax+b oraz dany punkt A=(z,v). Punkt B leży na prostej l oddalony od puntu A o odległość daną r.
Czy można w dość prosty i szybki sposób obliczyć współrzędne punktu B ?
współrzedne punktu leżącego na danej prostej
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
współrzedne punktu leżącego na danej prostej
Można, ale musisz pamiętać, że zawsze będą dwa takie punkty B.
Ponieważ, jak napisałeś, punkt B leży na prostej l, zatem ma on współrzędne: \(\displaystyle{ B=(x,ax+b)}\). Odległość między dwoma punktami A i B obliczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ \sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2} =r}\).
Czyli jeśli masz konrektne liczby a, b, z, v, r, to bez problemu z tego równania wyliczysz współrzędną \(\displaystyle{ x_B}\), a następnie \(\displaystyle{ y_B}\).
Ponieważ, jak napisałeś, punkt B leży na prostej l, zatem ma on współrzędne: \(\displaystyle{ B=(x,ax+b)}\). Odległość między dwoma punktami A i B obliczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ \sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2} =r}\).
Czyli jeśli masz konrektne liczby a, b, z, v, r, to bez problemu z tego równania wyliczysz współrzędną \(\displaystyle{ x_B}\), a następnie \(\displaystyle{ y_B}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 wrz 2009, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janowiec Wielkopolski
współrzedne punktu leżącego na danej prostej
A no tak wtedy dostanę równanie kwadratowe z jedną niewiadomą czyli już dam radę
DZIĘKI WIELKIE
DZIĘKI WIELKIE