Dziwny zapis boków kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
adacho2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nibylandia

Dziwny zapis boków kwadratu

Post autor: adacho2012 »

Witam, otóż chciałem prosić o pomoc. Wstęp do zadania:
ABCD jest kwadratem o boku 8cm. F jest punktem [AD) tak, że DF=5cm.
E jest punktem [AB) tak, że BE=13cm.
I teraz nasuwa się moje pytanie, co oznacza okrągły nawias po literach oznaczających bok, bo to mało możliwe żeby BE=13cm skoro cały bok ma 8cm. Czy ten nawias oznacza że to prosta, która się nie kończy. Proszę o sprecyzowanie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dziwny zapis boków kwadratu

Post autor: anna_ »

To prawdopodobnie półproste o początku w punkcie A
[AD) początek w A i przechodzi przez D
[AB) początek w A i przechodzi przez B
adacho2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nibylandia

Dziwny zapis boków kwadratu

Post autor: adacho2012 »

Ale w takim wypadku punkt E musiałby leżeć za punktem B. Można wtedy dalej mówić że należy do [AB) ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dziwny zapis boków kwadratu

Post autor: anna_ »

Leże poza B ale należy do półprostej AB
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Dziwny zapis boków kwadratu

Post autor: Dasio11 »

Skoro należy do tej półprostej, to znaczy, że punkt B leży między A i E.
adacho2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nibylandia

Dziwny zapis boków kwadratu

Post autor: adacho2012 »

Okej
ODPOWIEDZ