2 zadania - czworokąt wpisany w okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania - czworokąt wpisany w okrąg
1. Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg wiedząc, że przedłużenia przeciwległych boków przecinają się tworząc kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\).
2. W prostokącie ABCD bok AB ma długość 10 cm, odległość wierzchołka D od przekątnej AC jest równa 6 cm. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na prostokącie ABCD.
2. W prostokącie ABCD bok AB ma długość 10 cm, odległość wierzchołka D od przekątnej AC jest równa 6 cm. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na prostokącie ABCD.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
2 zadania - czworokąt wpisany w okrąg
2. Porównaj pola czworokąta obliczane :
- z podanej odległości i przekątnej
- klasycznie.
Do tego masz tw. Pitagorasa.
- z podanej odległości i przekątnej
- klasycznie.
Do tego masz tw. Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania - czworokąt wpisany w okrąg
Co do zadania 2.
Ta odległość to będzie połowa przekątnej ? Czy patrzeć na to winny sposób, tzn. S - pkt przecięcia przekątnych; ten odcinek będzie wysokością trójkąta ASD ?mcmcjj pisze:odległość wierzchołka D od przekątnej AC jest równa 6 cm
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
2 zadania - czworokąt wpisany w okrąg
Tylko w kwadratowym miało by to miejsce; tutaj tak nie będzie.mcmcjj pisze:Ta odległość to będzie połowa przekątnej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania - czworokąt wpisany w okrąg
Więc ten odcinek długości 6 cm "styka się" z przekątną AC, dzieli ją na dwie części. Dłuższa część = 8 cm, krótszej nie umiem policzyć. Promień = 0,5 przekątnej ?-- 26 wrz 2009, o 18:15 --Pomoże ktoś ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
2 zadania - czworokąt wpisany w okrąg
mcmcjj pisze:Więc ten odcinek długości 6 cm "styka się" z przekątną AC, dzieli ją na dwie części. Dłuższa część = 8 cm, krótszej nie umiem policzyć. Promień = 0,5 przekątnej ?
Pomoże ktoś ?
Zgodnie z powyzszym :przecież piasek101 pisze:2. Porównaj pola czworokąta obliczane :
- z podanej odległości i przekątnej
- klasycznie.
Do tego masz tw. Pitagorasa.
\(\displaystyle{ P=6\cdot d}\) (d - przekątna)
\(\displaystyle{ P=10\cdot a}\) (a - nieznany bok)
Do tego Pitagoras w trójkącie : (a); (10); (d).
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania - czworokąt wpisany w okrąg
A co z zadaniem 1 ? Tam był jeszcze podpunkt, w którym były dwa kąty podane, to mi wyszło, ale za nic nie chce mi wyjść na zmiennych - alfa i beta, robiłem analogicznie jakbym miał tam cyfry. Wychodzi mi alfa = beta i lipa.
Proszę o pomoc.-- 27 wrz 2009, o 12:12 --Co do drugiego teraz mi wychodzi promień 11 o.O Nie wiem czy ja czy to zadanie takie ciemne jest.
Liczyłem: \(\displaystyle{ d = \sqrt{100 + a^{2} }}\)
Już naprawdę nie czaje.
Proszę o pomoc.-- 27 wrz 2009, o 12:12 --Co do drugiego teraz mi wychodzi promień 11 o.O Nie wiem czy ja czy to zadanie takie ciemne jest.
Liczyłem: \(\displaystyle{ d = \sqrt{100 + a^{2} }}\)
Już naprawdę nie czaje.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Pomógł: 1 raz
2 zadania - czworokąt wpisany w okrąg
Tutaj masz rozwiązanie sam dzisiaj mialem ten problem (zadanie ze zbioru matematyka oficyny edukacyjnej 1.137)
link:
link: