Ramiona trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 wrz 2009, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
Ramiona trapezu
Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 10 cm i 12 cm, a ramię ma długość 4 cm. O ile centymetrów należy wydłużyć każde z ramion aby się przecięły?.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ramiona trapezu
(proporcje na rysunku nie są zachowane )
Szukamy \(\displaystyle{ |CE|}\). Zauważ, że trójkąty ABC i EDC są podobne.
Szukamy \(\displaystyle{ |CE|}\). Zauważ, że trójkąty ABC i EDC są podobne.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 wrz 2009, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
Ramiona trapezu
A czy mógłbyś wykonać to zadanie, bo niestety ja nic nie rozumiem. A jutro mam klasówke ;/
-- 24 wrz 2009, o 20:37 --
-- 24 wrz 2009, o 20:37 --
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ramiona trapezu
Z podobieństwa trójkątów ABC i EDC mamy:
\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|ED|}= \frac{|AE|+|EC|}{|EC|}}\)
pozostaje podstawić wiadome i wyliczyć \(\displaystyle{ |EC|}\)
\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|ED|}= \frac{|AE|+|EC|}{|EC|}}\)
pozostaje podstawić wiadome i wyliczyć \(\displaystyle{ |EC|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 wrz 2009, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz