długości odcinków - trapez opisany na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mcmcjj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

długości odcinków - trapez opisany na okręgu

Post autor: mcmcjj »

W trapez ABCD wpisano okrąg o promieniu równym 12. Ramię BC tegoż trapezu ma długość 25. Jakie długości mają odcinki wyznaczone na ramieniu BC przez punkt styczności S ?

Narazie wywnioskowałem:

Z twierdzenia o odcinkach stycznych: |FB|=|BS| i |EC|=|CS|
Dalej: |FG|=|EC|
Z tw. pitagorasa: |GB|=7

Wysokość = 2r = 24

Poniżej link z rysunkiem:



Co dalej ?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

długości odcinków - trapez opisany na okręgu

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ |BS|+|CS|=25}\)
\(\displaystyle{ |BS|=|BF|=|BG|+|FG|=7+|FG|=7+|EC|=7+|CS|}\)
mcmcjj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

długości odcinków - trapez opisany na okręgu

Post autor: mcmcjj »

Nie bardzo wiem co zrobić dalej...
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

długości odcinków - trapez opisany na okręgu

Post autor: Sherlock »

Popatrz:
\(\displaystyle{ |BS|+|CS|=25}\)
oraz
\(\displaystyle{ |BS|=7+|CS|}\) (popatrz wyżej)
czyli
\(\displaystyle{ 7+|CS|+|CS|=25}\)
\(\displaystyle{ 2|CS|=18}\)
\(\displaystyle{ |CS|=9}\)
pozostaje policzyć \(\displaystyle{ |BS|}\)
ODPOWIEDZ