zad1
pole pierscienia ktory zostal wyznaczony przez okrag wpisany w kwadrat i okrag opisany na tym kwadracie jest rowny PI \(\displaystyle{ dm^{2}}\). oblicz pole kwadratu.
zad2
w kwadrat o boku 6 cm wpisany zostal drugi kwadrat tak ze jego boki tworza z bokami danego kwadratu katy odpowiednio 30 stopni i 60 stopni. oblicz pole wpisanego kwadratu.
zad3
niech K oznacz kwadrat o boku dlugosci 10 cm, punkt O - jegoo srodek symetrii. Oznaczmy przez K' obraz kwadratu w obrocie dookola punktu O o kat 45 stopi. Oblicz pole figury \(\displaystyle{ K \cup K'}\)
zad4
oblicz pole prostokata, ktrogo przekatne dlugosci 10 cm przecinaja sie pod katem 45 stopni.
w zad1 pole wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\) a powinno wyjsc 4 ;(
pola rownolegloboku
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
pola rownolegloboku
1.
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{pierscienia}=\pi (R^2-r^2)}\)
\(\displaystyle{ \pi (R^2-r^2)=\pi}\)
\(\displaystyle{ (\frac{(a \sqrt{2} }{2})^2-(\frac{a}{2})^2=1}\)
\(\displaystyle{ a^2=4}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{pierscienia}=\pi (R^2-r^2)}\)
\(\displaystyle{ \pi (R^2-r^2)=\pi}\)
\(\displaystyle{ (\frac{(a \sqrt{2} }{2})^2-(\frac{a}{2})^2=1}\)
\(\displaystyle{ a^2=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
pola rownolegloboku
2. Z \(\displaystyle{ cos30^o}\) policz bok wpisanego kwadratu
3.
Pole szukanej figury to pole kwadratu plus 4 pola tych małych trójkątów.
Wysokość \(\displaystyle{ h}\) małego trójkąta to połowa przekątnej kwadratu minus połowa boku kwadratu
Podstawa małego trójkąta jest równa \(\displaystyle{ 2h}\) (to trójkąt prostokątny równoramienny)
3.
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/h/409acd51cab/
Pole szukanej figury to pole kwadratu plus 4 pola tych małych trójkątów.
Wysokość \(\displaystyle{ h}\) małego trójkąta to połowa przekątnej kwadratu minus połowa boku kwadratu
Podstawa małego trójkąta jest równa \(\displaystyle{ 2h}\) (to trójkąt prostokątny równoramienny)