krawędzie prostopadłościanu wynoszą ;3cm,2cm i 5cm.Narysuj siatkę tego prostopadłościanu, oraz jego rzut.A następnie(na siatce) zaznacz kolorem
czerwonym-wszystkie odcinki 3 cm
zielonym-wszystkie odcinki długości 2 cm
żółtym-wszystkie odcinki długości 5cm
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu.
Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 24 mar 2009, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu
\(\displaystyle{ P_{c} = 2 \cdot P_{p} + P_{B} = 2 \cdot a \cdot b + 2 \cdot a \cdot h + 2 \cdot b \cdot h = 2 \cdot 3 \cdot 2 + 2 \cdot 3 \cdot 5 + 2 \cdot 2 \cdot 5 = 12 + 30 + 20 = 62 cm^2}\)