okrag wpisany w trójkąt
okrag wpisany w trójkąt
Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku równym 120 stopni. Oblicz długości boków tego trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
okrag wpisany w trójkąt
Jeżeli ramię trójkąta ma długość x, to wysokość opuszczona z wierzchołka kąta 120 stopni ma długość x/2. Stąd wyznaczamy długość połowy podstawy. Następnie korzystamy ze wzorów na pole trójkąta. Jeden z nich, to \(\displaystyle{ S=\frac{a+b+c}{2} \cdot r}\), a,b,c - długości boków, r - długość promienia.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
okrag wpisany w trójkąt
Albo.
Połowa danego to trójkąt prostokątny o kącie 30.
Jego boki to : (x); (2x); (\(\displaystyle{ x\sqrt 3}\)).
A środek okręgu wpisanego leży w przecięciu dwusiecznych kątów wyjściowego trójkąta.
Poszukaj trójkąta prostokątnego z danym bokiem (3) i kątem ostrym.
Połowa danego to trójkąt prostokątny o kącie 30.
Jego boki to : (x); (2x); (\(\displaystyle{ x\sqrt 3}\)).
A środek okręgu wpisanego leży w przecięciu dwusiecznych kątów wyjściowego trójkąta.
Poszukaj trójkąta prostokątnego z danym bokiem (3) i kątem ostrym.