Witam.
O ile łatwo mi obliczyć pole w trójkącie równobocznym, to trudno mi to zrobić w innym.
1. Oblicz promień r okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz promień R okręgu opisanego na tym trójkącie, gdy: \(\displaystyle{ A=(-1, 4), B=(2, 0), C=(-1, -1)}\).
\(\displaystyle{ |AB|=5}\)
\(\displaystyle{ |BC|=\sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ |AC|=5}\)
2. W okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC, taki że \(\displaystyle{ |\angle ACB|=120^o}\) i \(\displaystyle{ |AC|=|BC|=5}\). Oblicz promień R tego okręgu. (jak obliczyć \(\displaystyle{ |AB|}\) ??)
Z góry dzięki,
Pozdrawiam
Promień r i R
Promień r i R
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2009, o 11:45 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Promień r i R
1.
A ja proponuję:
Trójkąt jest równoramienny. Z Pitagorasa policz wysokość opuszczoną na podstawę.
Potem pole, a potem ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\) promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ P=pr}\) promień okręgu wpisanego (p-połowa obwodu)
2.
AB nie jest potrzebne.
Oblicz kąt przy podstawie i zastosuj twierdzenie sinusów
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha} =2R}\)
A ja proponuję:
Trójkąt jest równoramienny. Z Pitagorasa policz wysokość opuszczoną na podstawę.
Potem pole, a potem ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\) promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ P=pr}\) promień okręgu wpisanego (p-połowa obwodu)
2.
AB nie jest potrzebne.
Oblicz kąt przy podstawie i zastosuj twierdzenie sinusów
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha} =2R}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Promień r i R
Da się - z własności trójkąta równobocznego (konkretniej jego prostokątnej połowy), i wtedy korzystasz z Pitagorasa (jest to mniej wygodne; chyba, że nie znasz ,,sinusów").Buzek pisze:A nie da się tego obliczyć bez sinusa?
Kąt przy podstawie 30 stopni?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Promień r i R
Ale w drugim jest równoRAMIENNY. Znalezienie promienia bez funkcji trygonometrycznej w tle raczej nie wchodzi w grę.piasek101 pisze:Da się - z własności trójkąta równobocznego (konkretniej jego prostokątnej połowy), i wtedy korzystasz z Pitagorasa (jest to mniej wygodne; chyba, że nie znasz ,,sinusów").Buzek pisze:A nie da się tego obliczyć bez sinusa?
Kąt przy podstawie 30 stopni?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Promień r i R
Trójkąt o bokach: połowa podstawy, wysokość trójkąta, ramię jest trójkątem o katach 60, 30 90 stopni, więc tak jak napisał Piasek da się.Inkwizytor pisze: Ale w drugim jest równoRAMIENNY. Znalezienie promienia bez funkcji trygonometrycznej w tle raczej nie wchodzi w grę.