Witajcie, mam malutki problem, nasz nauczyciel z matematyki dał nam zadania do rozwiązania ale zupełnie nie mam pojęcia jak go zrobić:
a) Jaką długość ma cięciwa okręgu o promieniu r, na której oparty jest kąt wpisany o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
b) Jaki jest obwód trapezu prostokątnego o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) i podstawach długości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b(b>a)}\) ?
Z góry dziękuje za pomoc
Funkcje trygonometryczne kąta ostrego
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Funkcje trygonometryczne kąta ostrego
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2009, o 08:18 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach[latex].
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Funkcje trygonometryczne kąta ostrego
Wskazówki:
a)skorzystaj z zależności pomiędzy kątem wpisanym a kątem środkowym opartym na tym samym łuku
b) skorzystaj z wartości odpowiednich funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) do wyznaczenia długości wysokości i ramienia tego trapezu.
I oczywiście zrób na początek porządne rysunki
a)skorzystaj z zależności pomiędzy kątem wpisanym a kątem środkowym opartym na tym samym łuku
b) skorzystaj z wartości odpowiednich funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) do wyznaczenia długości wysokości i ramienia tego trapezu.
I oczywiście zrób na początek porządne rysunki