Witam, mam problem z takim zadaniem:
Trapez prostokatny został opisany na okręgu i promieniu r. Jedna z podstaw trapezu jest trzy razy dłuższa od drugiej. Oblicz długości podstaw i pole trapezu.
Nie ma podanych żadnych liczb, nie wiem jak to zrobić.
aha, dodam że to było zadanie z 5 pkt na probnej maturze
Trapez prostokątny opisany na okręgu
- jagoda1011
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 30 gru 2008, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Trapez prostokątny opisany na okręgu
Oznaczenia jak na rysunku.
Z własności czworokata opisanego na okregu i twierdzenia Pitagorasa mam układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a+a=2c \\ \left(\frac{3a}{2} \right)^2+ \left(2r \right)^2=c^2 \end{cases}}\)
Jak widać jest to rozwiązanie innego niz zlecono zadania.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2009, o 20:31 przez JankoS, łącznie zmieniany 1 raz.
- jagoda1011
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 30 gru 2008, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Trapez prostokątny opisany na okręgu
Faktycznie zrobiłem coś inegp Przepraszam.
Serwer do rysunków się zbiesił, więć będzie bez grafiki.
Oznaczam ramię przy kącie prostym 2r, pozistałe ramię - c. Mam układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a+a=2r+c \\ (2a)^2+(2r)^2=c^2 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} c=4a-2r \\ 4a^2+4r^2=16a^2-16ar+4r^2 \end{cases} \Rightarrow 12a(a-\frac{4}{3}r)=0 \Rightarrow a=\frac{4}{3}r}\).
\(\displaystyle{ S=\frac{3a+a}{2} \cdot 2r=4ar=4 \cdot \frac{4}{3}r \cdot r=\frac{16}{3}r^2}\).
Serwer do rysunków się zbiesił, więć będzie bez grafiki.
Oznaczam ramię przy kącie prostym 2r, pozistałe ramię - c. Mam układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a+a=2r+c \\ (2a)^2+(2r)^2=c^2 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} c=4a-2r \\ 4a^2+4r^2=16a^2-16ar+4r^2 \end{cases} \Rightarrow 12a(a-\frac{4}{3}r)=0 \Rightarrow a=\frac{4}{3}r}\).
\(\displaystyle{ S=\frac{3a+a}{2} \cdot 2r=4ar=4 \cdot \frac{4}{3}r \cdot r=\frac{16}{3}r^2}\).