trójkąt prostokątny - wykaż słuszność twierdzenia
trójkąt prostokątny - wykaż słuszność twierdzenia
1. W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątna jest 4 razy większa od drugiej. Wykaż, że wysokość opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki, z których jeden jest 16 razy większy od drugiego
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
trójkąt prostokątny - wykaż słuszność twierdzenia
Oznaczmy nasz trójkąt przez \(\displaystyle{ ABC}\), kąt prosty niech będzie przy \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ AB = 4 \cdot AC}\) oraz \(\displaystyle{ AD}\) niech będzie wysokością. Następujące trójkąty są podobne:
\(\displaystyle{ ABC \sim DAC \sim DBA}\)
w szczególności oznacza to, że:
\(\displaystyle{ 4=\frac{AB}{AC} = \frac{DA}{DC}=\frac{DB}{DA}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ DA = 4 \cdot DC, BD = 4\cdot DA}\)
a po wstawieniu pierwszej zależności do drugiej:
\(\displaystyle{ BD = 16 \cdot DC}\)
czego należało dowieść.
Q.
\(\displaystyle{ ABC \sim DAC \sim DBA}\)
w szczególności oznacza to, że:
\(\displaystyle{ 4=\frac{AB}{AC} = \frac{DA}{DC}=\frac{DB}{DA}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ DA = 4 \cdot DC, BD = 4\cdot DA}\)
a po wstawieniu pierwszej zależności do drugiej:
\(\displaystyle{ BD = 16 \cdot DC}\)
czego należało dowieść.
Q.