Trójkąt prostokątny podzielony przez wysokość

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tylka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 wrz 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Trójkąt prostokątny podzielony przez wysokość

Post autor: tylka »

Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długośći \(\displaystyle{ \sqrt{11}}\) i 5. Oblicz dlugośći odcinków, na jakie podzieliła przeciwprostokątna wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego

chyba trojkąt prostokątny, a nie prostokąt...
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2009, o 18:26 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zapoznaj się z treścią Regulaminu dotyczącą nazywania tematów.
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Trójkąt prostokątny podzielony przez wysokość

Post autor: ppolciaa17 »



wszystko opiera się na pitagorasie..

\(\displaystyle{ 5^{2}+( \sqrt{11} )^{2}=y^{2}}\)
\(\displaystyle{ 25+11=y^{2}}\)
\(\displaystyle{ 36=y^{2}}\)
\(\displaystyle{ y=6}\)

\(\displaystyle{ h^{2}+(6-x)^{2}=5^{2} \wedge h^{2}+x^{2}=( \sqrt{11} )^{2}}\)
\(\displaystyle{ 25-(6-x)^{2}= 11 - x^{2}}\) dalej już dasz radę
ODPOWIEDZ