Ramiona kąta o wierzchołku s przecięte dwoma prostymi równoległymi które na jednym ramieniu
Wyznaczają punkty \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) a na drugim \(\displaystyle{ a_1}\) i \(\displaystyle{ b_1}\). Oblicz:
a) długość odcinka sa, jeżeli \(\displaystyle{ |ab|=4,5cm}\) , \(\displaystyle{ |sa_1|=2cm}\) , \(\displaystyle{ |sb_1|=5xm}\)
b) dł. Od. \(\displaystyle{ |Bb_1|}\) jeżeli \(\displaystyle{ |aa_1|=2,4cm}\) , \(\displaystyle{ |sa_1|=6cm}\) , \(\displaystyle{ |a_1 b_1|=3cm}\)
prosze o pomoc w zrobieniu zadań.
mi wychodzi w pierwszym 2 czy dobrze?
Twierdzenie talesa
Twierdzenie talesa
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2009, o 14:10 przez czeslaw, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach[latex]. W razie potrzeby zapoznaj się z instrukcją LaTeXa, dostępną na forum. Umieszczaj zadania w działach do tego przeznaczonych !
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Twierdzenie talesa
a)
\(\displaystyle{ \frac{|sa|}{|sa_1|} = \frac{|sb|}{|sb_1|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \frac{x+4,5}{5}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{|aa_1|}{|sa_1|} = \frac{|bb_1|}{|sb_1|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2,4}{6} = \frac{x}{6+3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{|sa|}{|sa_1|} = \frac{|sb|}{|sb_1|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \frac{x+4,5}{5}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{|aa_1|}{|sa_1|} = \frac{|bb_1|}{|sb_1|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2,4}{6} = \frac{x}{6+3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 19:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lazurowe Wybrzeże ;)
- Podziękował: 18 razy
Twierdzenie talesa
a) \(\displaystyle{ \frac{|sa|}{|ab|}}\)=\(\displaystyle{ \frac{|sa_1|}{|ab_1|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{|sa|}{4,5}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3|sa| = 9\\
|sa|= 3}\)
\(\displaystyle{ \frac{|sa|}{4,5}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3|sa| = 9\\
|sa|= 3}\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2009, o 17:19 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wszystkie wyrażenia matematyczne w klamrach[latex]. W razie potrzeby zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Zamykaj wszystkie wyrażenia matematyczne w klamrach