Kilka zadań dotyczących wielokątów foremnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kafka819
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 11:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Maz

Kilka zadań dotyczących wielokątów foremnych

Post autor: kafka819 »

1. W szcześciokącie foremnym poprowadzono sześć przekątnych równej długości.
a) wykaż, że punkty przecięcia tych przekątnych są wierzchołkami sześciokąta foremnego(jeśli ktoś może to bardzo pomógłby mi rysunek bo zupełnie nie wiem jak narysować te przekątne żeby wyszedł drugi 6-kąt)
b) Oblicz stosunek obwodów obu sześciokątów foremnych.
2. W jakim wielokącie liczba przekatnych jest:
a) trzy razy większa od liczby boków
b) 5,5 raza większa od liczby boków
c) osiem razy większa od liczby boków?
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2009, o 13:31 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zapoznaj się z fragmentem Regulaminu dotyczącym nazywania tematów.
nusiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2008, o 18:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk

Kilka zadań dotyczących wielokątów foremnych

Post autor: nusiek »

2. wzór na ilość przekątnych w wielokącie:
\(\displaystyle{ x=\frac{n(n-3)}{2}}\)
\(\displaystyle{ x}\)-ilość przekątnych
\(\displaystyle{ n}\)-ilość boków

a)\(\displaystyle{ x=3n \Leftrightarrow \frac{n(n-3)}{2}=3n}\)
b)\(\displaystyle{ x=5,5n \Leftrightarrow \frac{n(n-3)}{2}=5,5n}\)
c)\(\displaystyle{ x=8n \Leftrightarrow \frac{n(n-3)}{2}=8n}\)
ODPOWIEDZ