Wykaż, że w trójkącie prostokątnym...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
kaber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 sty 2006, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdwin
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że w trójkącie prostokątnym...

Post autor: kaber »

Wykaż, że w trójkącie prostokątnym, kwadrat długości przyprostokątnej jest równy iloczynowi długości przeciwprostokątnej przez długość rzutu tej przyprostokątnej na przeciwprostokątną.

Ludzie... pomóżcie
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wykaż, że w trójkącie prostokątnym...

Post autor: Tomasz Rużycki »

Niech \(\displaystyle{ a,b}\) - przyprostokatne, \(\displaystyle{ h}\) - wysokosc, \(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokatna, \(\displaystyle{ x}\) - rzut.

Oczywiscie \(\displaystyle{ h=\frac{ab}{c}}\).

Z podobienstwa mamy \(\displaystyle{ \frac{x}{b} = \frac{h}{a} = \frac{b}{c}}\), czyli

\(\displaystyle{ b^2=cx}\), a to juz konczy dowod.
ODPOWIEDZ