Witam, mam takie zadanie, męcze się z nim godzine i ciagle wychodzą jakieś głupoty:
Pole pewnego prostokąta równe jest 6, a kwadrat jego przekątnej 24. Policz obwód tego prostokąta nie licząc długości jego boków.
Bardzo proszę o pomoc
Obwód prostokąta
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obwód prostokąta
Przekątna z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2}\)
W zadaniu mamy, że:
\(\displaystyle{ d^2=24}\)
Pole to:
\(\displaystyle{ P=ab=6}\)
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ d^2=(a+b)^2-2ab}\) wzory skróconego mnożenia
Wyznacz \(\displaystyle{ (a+b)}\) i pomnóż przez 2
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2}\)
W zadaniu mamy, że:
\(\displaystyle{ d^2=24}\)
Pole to:
\(\displaystyle{ P=ab=6}\)
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ d^2=(a+b)^2-2ab}\) wzory skróconego mnożenia
Wyznacz \(\displaystyle{ (a+b)}\) i pomnóż przez 2
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obwód prostokąta
Jak podniesiesz \(\displaystyle{ (a+b)^2}\) to masz \(\displaystyle{ a^2+2ab+b^2}\), żeby równość z \(\displaystyle{ d^2}\) była zachowana trzeba odjąć \(\displaystyle{ 2ab}\).