Obliczanie długości przekątnej trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 13:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Obliczanie długości przekątnej trapezu
1. Pole trapezu równoramiennego jest równe \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)dm \(\displaystyle{ ^{2}}\), a suma długości podstaw wynosi 1dm. Oblicz długość przekątnej trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
Obliczanie długości przekątnej trapezu
Jeśli narysujesz to sobie to zobaczysz, że kwadrat przekątnej trapezu równa się \(\displaystyle{ (\frac{a+b}{2})^{2} + h^{2}}\) (Z pitagorasa). Gdzie a i b to długości podstaw.
Pole trapezu to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(\frac{a+b}{2})h}\). Możesz obliczyć \(\displaystyle{ h}\) i wstawić do pierwszego równania. I wyliczyć przekątną.
Pole trapezu to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(\frac{a+b}{2})h}\). Możesz obliczyć \(\displaystyle{ h}\) i wstawić do pierwszego równania. I wyliczyć przekątną.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 13:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Obliczanie długości przekątnej trapezu
ale jak? niestety nie rozumiem. Narysowałam i nie moge dojśc do tegoPucman pisze:Jeśli narysujesz to sobie to zobaczysz, że kwadrat przekątnej trapezu równa się \(\displaystyle{ (\frac{a+b}{2})^{2} + h^{2}}\) (Z pitagorasa). Gdzie a i b to długości podstaw.
Pole trapezu to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(\frac{a+b}{2})h}\). Możesz obliczyć \(\displaystyle{ h}\) i wstawić do pierwszego równania. I wyliczyć przekątną.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
Obliczanie długości przekątnej trapezu
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{1}{2}\frac{1}{2}h => h=4\sqrt{3}}\) Teraz wstawiasz do pierwszego i jest wynik.
Rysunek:
Rysunek: