równanie okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Irmina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 17:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

równanie okręgu

Post autor: Irmina90 »

O ile procent pole koła o promieniu długości 8 jest większe od pola koła wyznaczonego przez okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-6x+5=0}\)?
Pucman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

równanie okręgu

Post autor: Pucman »

Trzeba skrócić wyrażenie \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-6x+5=0}\) do postaci \(\displaystyle{ (x-3)^{2}+y^{2}=4}\). Wiemy teraz, że r=2. Wystarczy policzyć pole jednego koła, potem pole drugiego. (\(\displaystyle{ P=\Pi r^{2}}\)) I obliczyć procenty.
ODPOWIEDZ