Punkt P należy do boku BC trójkąta równobocznego ABC. Odcinek AP ma długość 6 i tworzy z bokiem AB kąt 45 stopni. Oblicz pole trójkąta ABC.
Próbowałem z cosinusa 45 policzyć a później z trójkąta charakterystycznego zakładając że przy kątach 45 i 15 bok jest podzielony w stosunku 1/3 do 2/3 ale nie wiele z tego wyszło.
Z góry dziękuję za pomoc.
Trójkąt równoboczny
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trójkąt równoboczny
Długość boku trójkata ABC można to tak policzyć:
a) zielony trójkąt prostokątny jest także równoramienny, więc długość \(\displaystyle{ |AQ|}\) i \(\displaystyle{ |PQ|}\) bez problemu wyliczysz
b) w pomarańczowym trójkącie:
\(\displaystyle{ ctg60^0= \frac{|QB|}{|PQ|}}\)
c) \(\displaystyle{ |AB|=|AQ|+|QB|}\)
a) zielony trójkąt prostokątny jest także równoramienny, więc długość \(\displaystyle{ |AQ|}\) i \(\displaystyle{ |PQ|}\) bez problemu wyliczysz
b) w pomarańczowym trójkącie:
\(\displaystyle{ ctg60^0= \frac{|QB|}{|PQ|}}\)
c) \(\displaystyle{ |AB|=|AQ|+|QB|}\)