Trapez równoramienny opisany na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
garbusek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 16:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Trapez równoramienny opisany na okręgu

Post autor: garbusek123 »

nie umiem poradzic sobie z takim zadaniem:
na okręgu,którego długośc promienia wynosi 2 cm,opisano trapez równoramienny o polu 20cm2.oblicz długości boków trapezu.
z góry dziekuje za pomoc:)
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, o 16:37 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez równoramienny opisany na okręgu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ h=2r=4\\
a+b=2c}\)

\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2}=20\\
\frac{2c\cdot4}{2}=20\\
4c=20\\
c=5}\)

Dalej z Pitagorasa
ODPOWIEDZ