Trapez, dowód na średnią jego podstaw

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mat-fiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 15 cze 2009, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

Trapez, dowód na średnią jego podstaw

Post autor: mat-fiz »

Cześć, mam problem z tym oto zadamikem, myślałem nad nim dużo, ale nic mi do głowy nie przychodzi:

Uzasadnij, że odcinek łączący środki ramion trapezu jest równoległy do podstaw i jego długość jest równa średniej arytmetycznej długości podstaw.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez, dowód na średnią jego podstaw

Post autor: anna_ »

88792.htm
Awatar użytkownika
mat-fiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 15 cze 2009, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

Trapez, dowód na średnią jego podstaw

Post autor: mat-fiz »

Ok, sorry że nie zauważyłem że już był taki temat, ale komu chce się wertować wszystkie posty.
Tam mam pokazane że jak wezmę drugi taki sam trapez, obróce go o do góry nogami i przystawię do pierwszego, to otrzymam równoległobok. Czyli podstawy będą równe i środkowa też. Lecz nie wiem czy opis słowny na sprawdzianie zadowoliłby moją wychowawczynię. Czy tutaj nie trzeba rozpisywać nic liczbowo, jak to z dowodami bywa?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, o 15:42 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Od tego jest opcja Szukaj, nie musisz przeglądac setek stron tematów - naprawdę.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez, dowód na średnią jego podstaw

Post autor: anna_ »

Na równoległość jeszcze nie mam pomysłu. (prawdopodobie trzeba jakoś zastosować twierdzenie odwrotne do Talesa)

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/e80047b9624/

Trójkąty AGE i EHD są przystające

\(\displaystyle{ P_{ABFE}+P_{EFCD}=P_{ABCD}}\)

\(\displaystyle{ \frac{(a+x)h}{2}+ \frac{(x+b)h}{2}= \frac{(a+b)2h}{2}}\)

\(\displaystyle{ (a+x)+ (x+b)= 2(a+b)}\)

\(\displaystyle{ a+x+x+b= 2a+2b}\)

\(\displaystyle{ 2x=a+b}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{a+b}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, o 17:25 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mat-fiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 15 cze 2009, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

Trapez, dowód na średnią jego podstaw

Post autor: mat-fiz »

Dzięki wielkie za ten dowodzik, zastanawiam się jeszcze nad innym dowodem- wektorowym, bo to zadanie pochodzi z działu o wektorach. Jakby Ci coś przyszło do głowy to pisz.
Pozdrawiam, mat-fiz.

PS Co do równoległości, to na 100% twierdzenie odwrotne dotwierdzenia Talesa, sam też pomyślę jeszcze nad tym.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez, dowód na średnią jego podstaw

Post autor: anna_ »

No cóż, dowód wektorowy jest w necie, ale komu by się chciało szukać.

... ednimi.ppt
slajd 13
ODPOWIEDZ