Potrzebuję pomocy z zadaniem. Niestety nie mam zielonego pojęcia jak je zrobić.
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 116cm, a odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 41cm. Oblicz pole tego trapezu jeśli długości ramienia i podstaw trapezu są (w podanej kolejności) trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Z góry dziękuje za pomoc
Trapez równoramienny
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Trapez równoramienny
\(\displaystyle{ a+b+2c=116 \\
\\
\frac{a+b}{2}=41 \\
\\
2a=b+c \\
\\
h^2=c^2-\left( \frac{a-b}{2} \right)^2 \\
\\
P=\frac{(a+b)h}{2}}\)
\\
\frac{a+b}{2}=41 \\
\\
2a=b+c \\
\\
h^2=c^2-\left( \frac{a-b}{2} \right)^2 \\
\\
P=\frac{(a+b)h}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, o 14:01 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Trapez równoramienny
a-ramię
a+r - krótsza podstawa
a+2r - dłuższa podstawa
obwód:
2 razy ramię + obie podstawy
\(\displaystyle{ Ob=a+a+a+r+a+2r=4a+3r=116}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+r+a+2r}{2}=41}\)
otrzymujemy układ równań.. teraz należy tylko go rozwiązać. Z polem nie będzie chyba już problemów:)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4a+3r=116\\2a+3r=82\end{cases}}\)
Pozdrawiam Gacuteek
W razie problemów pisz.
a+r - krótsza podstawa
a+2r - dłuższa podstawa
obwód:
2 razy ramię + obie podstawy
\(\displaystyle{ Ob=a+a+a+r+a+2r=4a+3r=116}\)
ten odcinek jest średnią arytmetyczną sumy długości obu podstaw:odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 41cm
\(\displaystyle{ \frac{a+r+a+2r}{2}=41}\)
otrzymujemy układ równań.. teraz należy tylko go rozwiązać. Z polem nie będzie chyba już problemów:)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4a+3r=116\\2a+3r=82\end{cases}}\)
Pozdrawiam Gacuteek
W razie problemów pisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 13:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Trapez równoramienny
Dzięki! Zaraz spróbuję rozwiązać dam znać co i jak-- 19 wrz 2009, o 14:48 --Tak rozwiązałam, super dziękuję. Gacuteek na pewno napisze bo mam 30 zadań na poniedziałek hehe myśle, że na forum wyśle jeszcze ze dwa.
pozdrawiam i dziękuje
pozdrawiam i dziękuje