1. W równoległoboku ABCD długość boku AB jest dwa razy większa od długości boku BC. Punkt M dzielący bok AB na połowy połączono z punktami C i D. Oblicz miarę kąta CMD.
2. W równoległoboku ABCD wysokość DE długości 8 cm dzieli bok AB na odcinki długości: AE = 4,5 cm, EB = 6 cm. Oblicz długości przekątnych równoległoboku.
Równoległoboki - 2 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równoległoboki - 2 zadania
1.
Oznaczenia jak na rysunku.
Trójkąty AMD i MBC są równoramienne.
\(\displaystyle{ 90^o-\frac{\beta}{2}+\alpha+\frac{\beta}{2}=180^o\\
\alpha=90^o}\)
2.
Licz z Pitagorasa
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/h/6054abe4f3b/
Oznaczenia jak na rysunku.
Trójkąty AMD i MBC są równoramienne.
\(\displaystyle{ 90^o-\frac{\beta}{2}+\alpha+\frac{\beta}{2}=180^o\\
\alpha=90^o}\)
2.
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/h/65d42958023/
Licz z Pitagorasa