prosta k jest styczna do okręgu w punkcie A. Oblicz miare kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
Chyba w Latexie nie da się narysować , więc zamieszczam rysunek ;]
styczna do okręgu
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
styczna do okręgu
koło ma 360 stopni.. wiec miara kąta w środkowe przy wierzchołku O ma.. \(\displaystyle{ 360-120-2 \alpha =240-2 \alpha}\)
styczna jest poprowadzona zawsze prostopadle do okręgu wiec pod kątem prostym wiec mniejszy kat trójkąta ma \(\displaystyle{ 90- \alpha}\) i z drugiej jest taki sam bo to jest trójkąt równoramienny..
miara kątów w trójkacie wynosi 180 wiec \(\displaystyle{ 90- \alpha +90- \alpha +240-2 \alpha =180}\)
\(\displaystyle{ 240=4 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha =60}\)
styczna jest poprowadzona zawsze prostopadle do okręgu wiec pod kątem prostym wiec mniejszy kat trójkąta ma \(\displaystyle{ 90- \alpha}\) i z drugiej jest taki sam bo to jest trójkąt równoramienny..
miara kątów w trójkacie wynosi 180 wiec \(\displaystyle{ 90- \alpha +90- \alpha +240-2 \alpha =180}\)
\(\displaystyle{ 240=4 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha =60}\)