Trapez - problem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Trapez - problem

Post autor: Kain »

Pole trapeza rownoramiennego jest rowne 20 cm kwadratowych, a suma długości podstaw wynosi 10 cm, Oblicz pole kwadratu zbudowanego na przekatnej tego trapezu.
Potrafi ktoś to rozwiązać? Bo ja chyba zgłupiałem xD
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Trapez - problem

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ \frac{(a+b)h}{2}=P \\
\\
h= \ldots \\
\\
h^2+\left( \frac{a+b}{2} \right)^2 = e^2 \\
\\
e^2=?}\)
ODPOWIEDZ