Z trapezem prostokątnym

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Niezapomiinajka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lazurowe Wybrzeże ;)
Podziękował: 18 razy

Z trapezem prostokątnym

Post autor: Niezapomiinajka »

W trapezie prostokątnym o polu \(\displaystyle{ 24cm^{2}}\) i kącie ostrym 45stopni dłuższa przekątna tworzy z podstawami kąt a ,taki że tg a= 1/2. Oblicz obwód tego trapezu.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Z trapezem prostokątnym

Post autor: Kartezjusz »

niech AD=x Wtedy z własności kąta ACD mamy,że |DC|=2x
B' spodek wysokości z punktu B:BB'=x Z własności kąta 45 stopni B'C=x,czyli AB=x i BC=\(\displaystyle{ x\sqrt{2}}\) Pole to średnia arytmetyczna długości podstaw razy wysokość,więc
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot (x+2x) \cdot x= \frac{3}{2} \cdot x^{2}=24}\)
x=4 z tego równania
Obwód to \(\displaystyle{ 4x+x\sqrt{2}=16+4\sqrt{2}}\)
Niezapomiinajka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lazurowe Wybrzeże ;)
Podziękował: 18 razy

Z trapezem prostokątnym

Post autor: Niezapomiinajka »

Wynik wyszedł dobry, ale skąd założenie, że wysokość jest równa krótszej podstawie tego trapezu (i wysokość i podstawa oznaczone są jako x)??
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2009, o 15:26 przez Niezapomiinajka, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Z trapezem prostokątnym

Post autor: piasek101 »

To nie założenie tylko wynik rozumowania (patrz dane z zadania).
Podany tangens - wysokość jest połową dłuższej podstawy.
Podany kąt ostry - dłuższa podstawa jest ,,większa" od krótszej o wysokość.
Niezapomiinajka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lazurowe Wybrzeże ;)
Podziękował: 18 razy

Z trapezem prostokątnym

Post autor: Niezapomiinajka »

Tangens- wysokość??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Z trapezem prostokątnym

Post autor: piasek101 »

Niezapomiinajka pisze:Tangens- wysokość??
Tangens ,,był wzięty" z trójkąta prostokątnego : wysokość trapezu; dłuższa przekątna trapezu; oraz dłuższa podstawa.
Które boki były brane pod uwagę masz we wcześniejszym.
ODPOWIEDZ