witam mam 2 zadania z tym ze w pierwszym nie wiem co zle robie bo wynik jest inny w odp a do drugiego zad nie wiem jak mam podejsc mimo ze to proste chyba zad...
1.
w trojkacie rownoramiennym ABC sa dane |AC| = |BC| = 26 cm |AB|= 20. oblicz odleglosc srodka s wysokosci CD od ramienia AC.
to zad rozw tak : \(\displaystyle{ \frac{|AC|}{|SC|}=\frac{|DC|}{|XC|}=\frac{|AD|}{|SX|}}\)
Po narysowaniu trojkat z tw pitagorasa obl wys czyli DC ktore wychodzi 24 a polowa z niej czyli odc XC to 12 a nastepnie podkladam liczby do zaleznosci. i wychodzi mi 5 a w odp jest \(\displaystyle{ 4 \frac{8}{13}}\)
2.
w trapezie rownoramiennym dl wys wynosi 14 cm, przyprostokatne sa do siebie prostopadle a ich pkt wspolny dzieli kazda w stosunku 1:3. oblicz obw trapezu.
Podobieństwo figur - dwa zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 23:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
Podobieństwo figur - dwa zadania
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2009, o 10:41 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zwracaj uwagę na dział, w którym umieszczasz temat.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zwracaj uwagę na dział, w którym umieszczasz temat.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 12:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mikołów
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Podobieństwo figur - dwa zadania
1. Obliczasz złą odległość. Odległość od ramienia AC to ta, która jest najkrótsza, czyli prostopadła do tego ramienia, a nie prostopadła do wysokości. W tym momencie powstaje Ci mały trójkąt, który jest podobny do połowy trójkąta równoramiennego. Z równania:
\(\displaystyle{ \frac{10}{x}= \frac{26}{12}}\) wyliczasz x, czyli szukaną odległość
(10 to połowa podstawy, 26 to przeciwprostokątna dużego trójkąta, 12 przeciwprostokątna małego trójkatna, czyli połowa wysokości dużego )
\(\displaystyle{ \frac{10}{x}= \frac{26}{12}}\) wyliczasz x, czyli szukaną odległość
(10 to połowa podstawy, 26 to przeciwprostokątna dużego trójkąta, 12 przeciwprostokątna małego trójkatna, czyli połowa wysokości dużego )
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Podobieństwo figur - dwa zadania
Pogrubione nic nie wnosi do zadania.brenda91donia pisze: 2.
w trapezie rownoramiennym dl wys wynosi 14 cm, przyprostokatne sa do siebie prostopadle a ich pkt wspolny dzieli kazda w stosunku 1:3. oblicz obw trapezu.
W trójkącie prostokątnym jest to pewnik.
W trapezie jest to ,,nic".
Podobieństwo figur - dwa zadania
Prawidłowa proporcja jest taka:
\(\displaystyle{ \frac{x}{12} = \frac{10}{26}}\) i wychodzi Ci tak jak w odpowiedzi.
pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{x}{12} = \frac{10}{26}}\) i wychodzi Ci tak jak w odpowiedzi.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, o 22:44 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach[latex].
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach