[Zadanie]Trapez ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
prt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

[Zadanie]Trapez ABCD

Post autor: prt »

Potrzebuje rozwiazanie zadania, najlepiej do wieczora.

W trapezie ABCD, w którym AB i CD są równoległe, AB=16cm, DC=10, AD=4, kąt DAB=60stopni. Oblicz pole, obwod i sinus kąta ADB.

Dzieki z gory
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

[Zadanie]Trapez ABCD

Post autor: robert179 »

Pierwsze oblicz wysokość i podstaw do wzoru na pole.
Z wierzchołka D opuść wysokość, która przetnie podstawe w punkcie E, a wysokość z wierzchołka C przetnie w punkcie F. Z tego wynika żę AE=2; EF=10; BF=4. Teraz z łatwością obliczysz drugie ramie trapezu i obliczysz obwód.

Kąt ADE ma 30(wynika to z danych) a kąt BDE(\(\displaystyle{ tgBDE=\frac{10}{2\sqrt{{3}})}\).


Teraz to chyba sobie poradzisz .
ODPOWIEDZ