1. Na planie o skali 1:120 mieszkanie ma powierzchnię \(\displaystyle{ 60cm^{2}}\). Jaka jest rzeczywista powierzchnia w metrach kwadratowych?
2. W trójkącie ABC, |AB|=6, poprowadzono odcinek \(\displaystyle{ DE\parallel AB}\) (\(\displaystyle{ D\in AC}\), \(\displaystyle{ E\in CB}\)). Pole trójkąta EDC jest równe 1, a pole trapezu ABED - 15. Oblicz:
a) |DE|
b) |CE| : |EB|
Bardzo proszę o pomoc, chociaż o jakieś wskazówki.
kilka zadań na podobieństwo trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 kwie 2009, o 21:10
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
kilka zadań na podobieństwo trójkątów
1.
\(\displaystyle{ 60\cdot 120^2=.........(cm^2)= ............. (m^2)}\)
2. Zatem kwadrat skali podobieństwa trójkątów (patrz rysunek) to 16.
\(\displaystyle{ 60\cdot 120^2=.........(cm^2)= ............. (m^2)}\)
2. Zatem kwadrat skali podobieństwa trójkątów (patrz rysunek) to 16.