długość odcinka łączącego środki ramion trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mcmcjj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

długość odcinka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: mcmcjj »

Kąty rozwarte trapezu mają 120 i 150 stopni. Krótsza podstawa i krótsze ramię mają jednakową długość = 5 cm. Ile wynosi długość odcinka łączącego środki ramion tegoż trapezu. Rozważ 2 przypadki.

Jak to zrobić ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

długość odcinka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: Kartezjusz »

Gdzieś na forum jest dowód ,że odcinek łączący ramiona trapezu ma długość równą połowie sumy długości podstaw.Skąd 2 wypadki?
Wysokość-h:.Dłuższa przyprostokątna trójkąta o kącie D= 60 st
Podstawa :x+y+z
x-krótsza przyprostokątna; y-krótsza podstawa z-dłuższa przyprostokątna trójkąta o kącie C=30st
Oprócz tego zauważ ,że miary kątów ostrych to 108st- miara kąta rozwartego przy tym samym ramieniu.
ODPOWIEDZ