pole wielokąta opisanego na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 588
- Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
pole wielokąta opisanego na okręgu
Na okręgu o promieniu R opisano wielokąt o obwodzie P. Oblicz pole tego wielokąta.
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2006, o 22:31 przez rObO87, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
pole wielokąta opisanego na okręgu
Skorzystaj z tego, ze pole \(\displaystyle{ S}\) wielokata, ktorego polowa obwodu to \(\displaystyle{ p}\) opisanego na okregu o promieniu \(\displaystyle{ r}\) to \(\displaystyle{ S=pr}\).
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
pole wielokąta opisanego na okręgu
Nie, bo wg Twoich oznaczen \(\displaystyle{ R}\) to dlugosc okregu.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
pole wielokąta opisanego na okręgu
Dobra. Żeby nie było więcej wątpliwości podaję rozwiązanie oparte na wskazówce Tomka:
Pole wielokąta wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ S=\frac{{P}\cdot{R}}{2}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ S}\) oznacza oczywiście pole wielokąta
\(\displaystyle{ R}\) oznacza promień okręgu wpisanego
\(\displaystyle{ P}\) oznacza obwód wielokąta
Koniec zadania
Pole wielokąta wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ S=\frac{{P}\cdot{R}}{2}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ S}\) oznacza oczywiście pole wielokąta
\(\displaystyle{ R}\) oznacza promień okręgu wpisanego
\(\displaystyle{ P}\) oznacza obwód wielokąta
Koniec zadania