oblicz pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
moni091manunited
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 25 maja 2009, o 14:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

oblicz pole trapezu

Post autor: moni091manunited »

W trapezie ABCD przedłużenia nierównoległych boków AD i BC są prostopadłe. Oblicz pole trapezu jesli AD=a oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle}\)ABC=\(\displaystyle{ \sphericalangle}\)DAC=\(\displaystyle{ \alpha}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

oblicz pole trapezu

Post autor: anna_ »

Masz może odpowiedź do tego zadania?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz pole trapezu

Post autor: piasek101 »

Pomysł (nie wiem czy ładnie idzie) :
- kąty trójkątów ADC oraz ABC można uzależnić od danego (gdzieś jest jeszcze trójkąt prostokątny)

- mając kąty i dany bok (z tw. sinusów) wyznaczasz boki trójkąta ADC potem ABC

A pole trapezu jako sumę pól trójkątów.

Ps. Może się przydać : trójkąty ABC i ADC są podobne.

Czy Wam też się tak forum ślimaczy czy tylko mnie ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

oblicz pole trapezu

Post autor: anna_ »

Właśnie z sinusów liczyłam AC i AB, a potem pola trójkątów ACD i ABC, ale wynik jest nieciekawy.

Forum mi też się ślimaczy.
Awatar użytkownika
moni091manunited
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 25 maja 2009, o 14:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

oblicz pole trapezu

Post autor: moni091manunited »

Odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{[a^2ctg[tex]\alpha}\)}{2cos2\(\displaystyle{ \alpha}\)} [/latex]
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, o 21:22 przez lukki_173, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Skoro widzisz "błąd w formule" to nie wysyłaj posta.
ODPOWIEDZ