ramienia wierzcholkow, dlugosci

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
oleczka001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 maja 2008, o 20:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

ramienia wierzcholkow, dlugosci

Post autor: oleczka001 »

znam odpowiedzi i interesuje mnie sposób wykonania zadań.
będę bardzo wdzięczna za odp. i jeśli mogę coś zrobić to się odwdzięczę

Dwie proste równolegle przecinają jedna ramie kata o wierzchołku \(\displaystyle{ O}\) w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\), drugie zaś w punktach \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\). oblicz :
a) dł. odcinka \(\displaystyle{ OC}\) wiedząc, że: \(\displaystyle{ |OD|=20 cm}\), \(\displaystyle{ |OB|=25 cm}\), \(\displaystyle{ |AB|=10cm}\)
b) dl. odcinków \(\displaystyle{ OA}\) i \(\displaystyle{ OC}\) wiedząc ze: \(\displaystyle{ |AB|=1,8dm}\), \(\displaystyle{ |CD|=1,6dm}\), \(\displaystyle{ |OA|+ |OC|=5,1 dm}\)
c) dł. odcinka \(\displaystyle{ CD}\), jeżeli \(\displaystyle{ OC=4,6 dm}\), \(\displaystyle{ OA=3,2 dm}\), \(\displaystyle{ OB=5,6 dm}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 16:38 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ramienia wierzcholkow, dlugosci

Post autor: piasek101 »

Jaki sposób ?
Odp: Tales.

Ps. Temat po zbóju.
ODPOWIEDZ