Obliczenie pola koła
Obliczenie pola koła
Oblicz pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o polu równym \(\displaystyle{ 9 \sqrt{3} cm^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 15:43 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach[latex]. W razie potrzeby zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Obliczenie pola koła
W trójkącie równobocznym:
\(\displaystyle{ R = \frac{a^{3}}{4P}}\)
Bok, czyli \(\displaystyle{ a}\), jest bardzo łatwo obliczyć. Wiesz jak?
\(\displaystyle{ R = \frac{a^{3}}{4P}}\)
Bok, czyli \(\displaystyle{ a}\), jest bardzo łatwo obliczyć. Wiesz jak?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Obliczenie pola koła
\(\displaystyle{ P_{T} = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ 9 \sqrt{3} = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{(9 \sqrt{3})^2 \cdot \frac{4}{ \sqrt{3} } } = 6}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{3} }{3} = 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{K} = \pi \cdot R^2 = 12 \pi \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ 9 \sqrt{3} = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{(9 \sqrt{3})^2 \cdot \frac{4}{ \sqrt{3} } } = 6}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{3} }{3} = 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{K} = \pi \cdot R^2 = 12 \pi \ cm^2}\)