podobieństwo - trójkąt prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
iron91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2009, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

podobieństwo - trójkąt prostokątny

Post autor: iron91 »

W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kata prostego podzieliła przeciwprostokątną na odcinki długości a i b. Oblicz pole tego trójkąta.

prosze o rozwiązanie
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

podobieństwo - trójkąt prostokątny

Post autor: Justka »

Z podobieństwa odpowiednich trójkątów \(\displaystyle{ \frac{a}{h}=\frac{h}{b} \Rightarrow h=\sqrt{ab}}\), stąd pole \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(a+b)\sqrt{ab}}\).
ODPOWIEDZ