W trójkącie równoramiennym ABC mamy: |AC|=|BC|=5, |AB|=6. Niech D będzie punktem przecięcia wysokości tego trójkąta. Oblicz odległość punktu D od środka okręgu wpisanego w ten trójkąt i od środka okręgu opisanego na tym trójkącie.
prosze o rozwiązanie zadania za co z góry dziekuje;)
Podobieństwo - trójkąt równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podobieństwo - trójkąt równoramienny
D - punkt przecięcia wysokości poprowadzonej z B z bokiem AC.
E - punkt przecięcia wysokości trójkąta.
F - środek AB.
Wysokość z wierzchołka C jest do wyznaczenia z Pitagorasa.
Pozostałe z pola trójkąta liczonego względem dwóch różnych boków.
Z trójkąta prostokątnego ABD wyznaczyć funkcje trygonometryczne kąta ABD; ten sam kąt jest w trójkącie EFB - z tego dostaniemy |FE|.
Promienie okręgów (r) i (R) z ogólnie znanych wzorów na pole trójkąta - takich gdzie właśnie one występują.
E - punkt przecięcia wysokości trójkąta.
F - środek AB.
Wysokość z wierzchołka C jest do wyznaczenia z Pitagorasa.
Pozostałe z pola trójkąta liczonego względem dwóch różnych boków.
Z trójkąta prostokątnego ABD wyznaczyć funkcje trygonometryczne kąta ABD; ten sam kąt jest w trójkącie EFB - z tego dostaniemy |FE|.
Promienie okręgów (r) i (R) z ogólnie znanych wzorów na pole trójkąta - takich gdzie właśnie one występują.