obwód rombu i długość jego krótszej przękątnej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
izolda92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 18 paź 2008, o 23:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łapy
Podziękował: 1 raz

obwód rombu i długość jego krótszej przękątnej

Post autor: izolda92 »

kąt ostry rombu ma miarę 30 stopni. wysokość rombu ma 2 cm Oblicz obwód rombu i długość krótszej przekątnej.
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

obwód rombu i długość jego krótszej przękątnej

Post autor: schloss »

\(\displaystyle{ P= a \cdot h = a ^{2} \cdot sin \alpha}\)
izolda92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 18 paź 2008, o 23:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łapy
Podziękował: 1 raz

obwód rombu i długość jego krótszej przękątnej

Post autor: izolda92 »

ale jak ja mam z tego obwód obliczyc?
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

obwód rombu i długość jego krótszej przękątnej

Post autor: schloss »

wysokość tworzy kąt prosty z podstawą. tworzy nam się trójkąt prostokątny o bokach - \(\displaystyle{ h}\), \(\displaystyle{ a}\) oraz dajmy na to \(\displaystyle{ x}\). Znamy wartość jednego z kątów - alfa, wiemy, że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{2}{a}}\) oraz, że jego wartość dla \(\displaystyle{ \alpha}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) więc po krótkich przekształceniach otrzymujemy długość boku a \(\displaystyle{ a=4 \sqrt{3}}\). Obwód jest chyba jasny i wynosi \(\displaystyle{ 4a}\)

Oraz.
\(\displaystyle{ d _{1} \le d _{2} \Rightarrow d _{1} = 2a sin \frac{ \alpha }{2}}\) oraz \(\displaystyle{ d _{2} = 2a cos \frac{ \alpha }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 19:21 przez schloss, łącznie zmieniany 1 raz.
izolda92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 18 paź 2008, o 23:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łapy
Podziękował: 1 raz

obwód rombu i długość jego krótszej przękątnej

Post autor: izolda92 »

a co z tą krótszą przekątną?
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

obwód rombu i długość jego krótszej przękątnej

Post autor: schloss »

edytowałem poprzedni post. \(\displaystyle{ d _{1}}\) jest krótszą przekątną.
ODPOWIEDZ