Romb o danych przekątnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Romb o danych przekątnych

Post autor: Quaerens »

Zadanie

Romb, którego przekątne mają długość 12 cm i 16 cm jest podstawą graniastosłupa prostego. Wiedząc, że przekątna ściany tego graniastosłupa ma długość 22cm oblicz pole całkowite.

\(\displaystyle{ P_{c}=2P_{p}+2P{b}}\)

\(\displaystyle{ P_{p}=ah}\)

Jeżeli chodzi o ścianę boczną to z tw. pitagorasa muszę wyliczyć h?

\(\displaystyle{ a^{2}+10^{2}=22^{2}}\)

Dobrze myślę? Bo coś mi nie wychodzi.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Romb o danych przekątnych

Post autor: piasek101 »

Dobrze myślisz, ale masz mieć \(\displaystyle{ h^2+10^2=22^2}\)

Ps. Co to u Ciebie \(\displaystyle{ P_p}\) ?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Romb o danych przekątnych

Post autor: Quaerens »

Nie wychodzi mi pole boczne, ponieważmi wychodzi \(\displaystyle{ 80\sqrt{6}}\)-- 14 września 2009, 18:25 --Pole podstawy, aby wyliczyć pole całkowite
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Romb o danych przekątnych

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ P_p}\) liczysz z przekątnych (masz na to wzór)

Pole boczne składa się z czterech jednakowych, prostokątnych ścian - a nie dwóch jak piszesz we wzorze.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Romb o danych przekątnych

Post autor: Quaerens »

Czyli dobrze mi wychodzi :E Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ