Witam, prosiłbym o jakąś pomoc w rozwiązaniu tego przykładu
A więc, zadanie brzmi następująco :
a) Boki trójkąta równobocznego wydłużono o 57%. O ile %wzrosło pole tego trójkąta?
b) O ile procent należy wydłużyć boki trójkąta równobocznego, by jego pole wzrosło o 60%?
Więc proszę o jakieś nakierowanie, bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Trójkąt równoboczny
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Trójkąt równoboczny
Wzór na pole trójkąta równobocznego z danym bokiem:
\(\displaystyle{ P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Jakby przedstawić to jako funkcję, to byłaby ona funkcją kwadratową.
Zatem pole jest wprost proporcjonalne do kwadratu długości boku.
Wyciągnij wnioski, podstaw i policz.
\(\displaystyle{ P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Jakby przedstawić to jako funkcję, to byłaby ona funkcją kwadratową.
Zatem pole jest wprost proporcjonalne do kwadratu długości boku.
Wyciągnij wnioski, podstaw i policz.