Mam Problem z Zadaniem
Trapez Równoramienny o podstawach dlugosci 4cm i 9cm oraz wysokosci 10cm. Podzielono na dwa trapezy podobne prosta rownolegla do podstaw. Oblicz Pole tych trapezów
Prosze o pomoc
Podzielony trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Podzielony trapez równoramienny
x-wysokośc dolnego trapezu
y-podstawa górna dolnego trapezu
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{4}{y}={ \frac{10-x}{x} } \\ \frac{(9 + 4)10}{2}= \frac{(9 + y)x}{2}+\frac{(y + 4)(10 - x)}{2} \end{cases}}\)
y-podstawa górna dolnego trapezu
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{4}{y}={ \frac{10-x}{x} } \\ \frac{(9 + 4)10}{2}= \frac{(9 + y)x}{2}+\frac{(y + 4)(10 - x)}{2} \end{cases}}\)