pola figur podobnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ewelinka2109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:07
Płeć: Kobieta

pola figur podobnych

Post autor: ewelinka2109 »

Podstawa AB trójkąta ABC ma długość 9 cm. Trójkąt ten podzielono dwiema prostymi równoległymi do podstawy AB na trzy figury o jednakowych polach. Oblicz długości odcinków będących częścią wspólną prostych i trójkąta ABC.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

pola figur podobnych

Post autor: klaustrofob »

proste rozcięły duży trójkąt na mały ("u góry") i dwa trapezy. mały trójkąt ma pole równe 1/3 pola całego trójkąta, więc z własności figur podobnych wynika, że jego podstawa to \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{1}{3}}}\) podstawy dużego trójkąta czyli \(\displaystyle{ 9\cdot \frac{\sqrt{3}}{3}=3\sqrt{3}}\). dodajmy do tego trójkąta środkowy trapez. otrzymany trójkąt ma pole =2/3 pola całego trójkąta i w podobny sposób można obliczyć jego podstawę.
ewelinka2109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:07
Płeć: Kobieta

pola figur podobnych

Post autor: ewelinka2109 »

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ