Srodkowa i cos

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
izak110
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 2 lut 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 47 razy

Srodkowa i cos

Post autor: izak110 »

W trójkącie ABC, w którym dane są:a b\(\displaystyle{ \gamma}\) poprowadzono środkową AD.Wyznacz cos \(\displaystyle{ \sphericalangle ADB}\).
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Srodkowa i cos

Post autor: JankoS »


Z twierdzenia cosinusów (w trójkącie ABD) \(\displaystyle{ c^2=AD^2+ \left(\frac{a}{2} \right)^2-2 \cdot AD \cdot \frac{a}{2} \cdot cos \delta}\)
\(\displaystyle{ c^2}\) wyznaczamy z trójkąta ABC i tego samego twierdzenia.
AD - z trójkąta ADC i tego samego twierdzenia.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Srodkowa i cos

Post autor: anna_ »

post524693.htm#p524693
ODPOWIEDZ