Wykazanie równoboczności trójkąta.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Pawciu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 1 raz

Wykazanie równoboczności trójkąta.

Post autor: Pawciu »

Cześć . Potrzebuję pomocy z tym zadaniem:
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) środkowe względem boków \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\) są prostopadłe do tych boków. Wykaż że trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest równoboczny.

Z góry dzięki za pomoc.
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Wykazanie równoboczności trójkąta.

Post autor: Kibu »

Niech K-spodek wysokości na AC, L-spodek wysokości na BC. Z tw. Potagorasa dla trójkątów BKC i BKA otrzymujesz, że BC=BA. Analogicznie dla trójkątów ALC i ALB otrzymujesz, że AC=AB. Zatem AC=AB=BC, c.b.d.u.
Pawciu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 1 raz

Wykazanie równoboczności trójkąta.

Post autor: Pawciu »

Wielkie dzięki za pomoc .
ODPOWIEDZ