Sieczne w okręgu
Sieczne w okręgu
Proste zawierające cięciwy \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) okręgu przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ M}\), który nie należy do okręgu. Wykaż, że \(\displaystyle{ |AM|\cdot|MB|=|MC|\cdot|MD|}\).
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2009, o 12:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne miedzy znakami[latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne miedzy znakami
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 20 razy
Sieczne w okręgu
Oto rysunek:
Stworz jak na rysunku z tych siecznych dwa trojkąty i zobacz ze sa to trojkąty podobne. Kąty te są oparte na tym samym luku. czyli maja po \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)beta. stosunki bokow przy tych samych katach beda rowne. czyli AM/MC=MD/MB przemnoz na krzyz i wyjdzie to co chcialas otrzymac
Stworz jak na rysunku z tych siecznych dwa trojkąty i zobacz ze sa to trojkąty podobne. Kąty te są oparte na tym samym luku. czyli maja po \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)beta. stosunki bokow przy tych samych katach beda rowne. czyli AM/MC=MD/MB przemnoz na krzyz i wyjdzie to co chcialas otrzymac